Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Mode Plagal


Οι Mode Plagal ανήκουν στην κατηγορία των συγκροτημάτων που χρησιμοποιώντας την ‘τεχνοτροπία της jazz’ δημιούργησαν ένα ξεχωριστό μουσικό ιδίωμα. Ένα ιδίωμα με αναφορές στην παραδοσιακή μουσική και στίχο, σε βυζαντινούς ήχους, σε funk ρυθμούς και σε πάμπολλα ακόμη μουσικά στοιχεία που δεν ανήκουν σε είδος ή που δεν τα χρησιμοποίησαν αυτούσια αλλά μόνο σαν επιρροές. Το αποτέλεσμα, ένα μοναδικό κοκτέιλ από σκοπούς της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, με funky grooves, τζαζ και αυτοσχεδιαστικά παιχνίδια, που μόνο μουσικοί με την πείρα, τις γνώσεις και την ευαισθησία των Mode Plagal πετυχαίνουν χωρίς να πέσουν στην παγίδα αυτού που έχουμε συνηθίσει να λέμε έθνικ, αλλά αντίθετα δείχνουν πως η παράδοση μπορεί να εξελίσσεται αφομοιώνοντας και τις πιο απίθανες επιρροές.

Οι Mode Plagal από το ’90 που πρωτοεμφανίστηκαν μέχρι σήμερα έχουν διαγράψει μια ανοδική πορεία και μπορεί να πει κανείς σήμερα ότι είναι από τα σχήματα με αυτόνομη μουσική φύση και θέση, που έχουν καταφέρει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό να δημιουργούν ως γκρουπ και να δικαιώνουν αυτόν τον χαρακτηρισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι το αμερικανικό περιοδικό Modern Drummer χαρακτήρισε τον πρώτο τους δίσκο σαν «ό,τι καλύτερο έπεσε στα χέρια μας εδώ και καιρό – ανεξάρτητα από προέλευση».

Οι Mode Plagal (Θοδωρής Ρέλλος – σαξόφωνο, φωνή / Τάκης Κανέλλος – ντραμς / Κλέων Αντωνίου – κιθάρα, φωνή / Αντώνης Μαράτος – μπάσο / Άγγελος Πολυχρόνου – κρουστά / Μάνος Σαριδάκης - πλήκτρα) παίζουν, συνθέτουν, ανασυνθέτουν ενιαία, αρμονικά, φυσικά, γλυκά. Ενώνουν τους ήχους αυτών των οργάνων δίνοντας ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα. Άξιο μουσικών με αναγνωρισμένη δεξιοτεχνία που τη μετουσιώνουν σε αναγνωρίσιμη μουσική.
Το «πλάγιος τρόπος» είναι το όνομά τους αλλά και ο «τρόπος» τους. Οι τρεις μουσικοί – Θ. Ρέλλος (σαξόφωνο), Κ. Αντωνίου (κιθάρα), Τ. Κανέλλος (ντραμς) – αρχίζουν να δουλεύουν μαζί «συνδυάζοντας ελληνικούς ρυθμούς με τις τεχνοτροπίες της jazz» από το 1990. Την περίοδο ’91 – ’92 εμφανίζονται κυρίως σε κλαμπ των Αθηνών με τη συμμετοχή των: Κατσικιώτη (Τσίκο)- drums και Ηλία Τσαγκάρη- μπάσο. Το 1995 προστίθεται στο αρχικό τρίο ο Αντώνης Μαράτος (μπάσο) και εκδίδουν στην Ano Kato Records το CD «MODE PLAGAL» με τη συμμετοχή των: Δ. Δημητριάδη- σαξόφωνο, Μ. Σιγανίδη- κοντραμπάσο, Π. Καραγεώργη- πιάνο.

Το 1998 προστίθεται στο γκρουπ ο Άγγελος Πολυχρόνου (κρουστά) και κυκλοφορούν στη Lyra το δεύτερο άλμπουμ τους «MODE PLAGAL II». Αυτός ο δίσκος μάλιστα, ψηφίστηκε στο Νο 96 του ετήσιου TOP 100 των World Music Charts Europe για το 2000. Από τα τέλη του 1999 προστίθεται στο γκρουπ και ο Μάνος Σαριδάκης (πλήκτρα). Τον Οκτώβριο του 2001 οι Mode Plagal εκδίδουν στη Lyra το τρίτο άλμπουμ τους «MODE PLAGAL III» στο οποίο συμμετέχουν οι: Γιώτα Βέη, Σαβίνα Γιαννάτου, Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Θεοδοσία Τσάτσου ενώ ακούγεται και η φωνή του Ευγένιου Σπαθάρη σε ένα απόσπασμα από το έργο «Καραγκιόζης πλοίαρχος».

Οι Mode Plagal έχουν συνεργαστεί κατά καιρούς με πολλούς καλλιτέχνες και πρόσφατα με την Ελένη Τσαλιγοπούλου (Σφεντόνα – χειμώνας 1999-2000), το συγκρότημα Βόσπορος (συναυλίες στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη), την Γιώτα Βέη και τον Βασίλη Σκουλά (συναυλίες το καλοκαίρι του 2001). Έχουν εμφανιστεί σε πολλές μουσικές σκηνές, κλαμπ και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο μεταξύ των οποίων τα Φεστιβάλ ΚΟΜΙΚΣ της ΒΑΒΕΛ στο Γκάζι, το Jazz Weekend Festival στην Ιερά Οδό (Μάιος 1999), το 1ο Ethnic & Jazz Festival που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Μάιο του 2000 με συμμετοχές καλλιτεχνών από την παγκόσμια μουσική σκηνή, το GAIA Festival (Θεσσαλονίκη – Ιανουάριος 2001), το 2ο Ethnic & Jazz Festival (Αθήνα 5-7 Οκτωβρίου 2001). Έχουν εμφανιστεί επίσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (18/2/99). Επίσης έχουν πάρει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ στο εξωτερικό. Έχουν εμφανιστεί μεταξύ άλλων στο 5th EURO-SYRIAN JAZZ FESTIVAL στη Δαμασκό (Σεπτέμβριος 1999), στην Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη (2-5 Οκτωβρίου 2000) μαζί με το συγκρότημα ‘Βόσπορος’ στα πλαίσια του έτους Σεφέρη, στις Κάτω Χώρες (Χάγη, Άμστερνταμ, Ουτρέχτη και Ρότερνταμ) μαζί με το συγκρότημα ‘Βόσπορος – Το Φανάρι της Ανατολής’ τον Μάρτιο του 2001 (8-11/3/01), στο Λονδίνο στο Barbican Theatre στα πλαίσια του ‘Greece In Britain’ (10/5/01), στο ‘Earth Festival’ στην Ισπανία (Ιούλιος 2001), στην Ολλανδία και το Βέλγιο (Νοέμβριος- Δεκέμβριος 2001).


http://http://www.modeplagal.gr/
http://www.myspace.com/modeplagal


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου